joi, 30 iulie 2009

Zi frumoasă de vară



Iepuroaica din curtea blocului nu și-a găsit alt loc să nască decât sub trusa mea de scule. Ce trusă faină de scule am cu sertare roșii. Doi iepurași mici, plăpânzi, încă fragili dar și urecheați, nu i-am atins ca nu cumva să-i respingă mama lor. Mama lor stă toată ziua în fața ușii, mereu la aceeași distanță, urmărindu-ne, cu ochii pe puișorii ei, protectivă. O mamă mustețoasă adevărată. Urecheată și ea. Stă și mă privește cum mă fâțâi în jurul trusei, pentru că acolo am și masa unde ies eu la o cafea și îmi citesc ziarul. Sau ies în parcare. Mă cântărește cu ochii mari dacă nu cumva sunt un mâncător de iepurași, dar nu sunt, i-am făcut niște semne de încurajare cu mâna. Simulează nepăsarea. Simulez și eu, nu știu cât de bun simulant sunt. Sulfina zice că sunt un simulant foarte bun. Și rafinat. O privesc cu ochii mari ca ai iepuroaicei, umpluți de mirare.
Azi e zi de vară și toată lumea se salută cu frumoasă zi, vecine, frumoasă răspunzi, pentru că zilele de vară sunt numărate aici și trec mai repede decât ai tu timp să le numeri. Era și timpul să vină vara, fiind sfârșitul lui iulie. Din august, probabil, începe toamna.
Unul din băieți e de părere să-i chemăm pe cei de la protecția animalelor.
- Și dacă ne omoară iepurașii?
Fiind iepurași sălbatici. Cum aș putea să mai spun ce frumoasă zi, vecinilor? Cu ce conștiință? Poate una încărcată. Mai bine le pun frunze de salată și varză, poate se înzdrăvenesc mai repede și își caută alt culcuș. Sulfina zice să le dăm lapte cu biberonul, dar de unde biberon de iepurași.
- Lasă că-i alăptează mama lor, noaptea, când nu-i atâta mișcare prin preajmă.
- Nu-i dăm și iepuroaicei un morcov?
- Ce fel de morcov?
- Nu te gândi la prostii!
Nu mă gândeam la prostii, mă gândeam că anul trecut i-am lăsat un cartof în curte și a stat cartoful acolo până i-au dat colții. Poate i-e teamă să n-o otrăvim, cine poate ști cum gândesc iepurii. Pe tata iepurașilor nu-l văd prin preajmă, o fi la vânătoare, mai sunt și alte curți și poate iepuroaicele de acolo n-au masculi. Iar fără masculi nu pot face pui, eu așa cred.
- Frumoasă zi, vecine!
M-a salutat John, de la balconul lui. Mă speriasem că nu vedeam cine mă salută și nu eram decât eu și iepuroaica.
- Frumoasă! E de vară! i-am răspuns sigur pe mine

.

5 comentarii:

Filonous spunea...

Să ai şi-o zi de mâine frumoasă, vecine! Eu mă bucur că mai am o lună de vacanţă şi de înot. Dimineaţa o zbughesc... iepureşte, să nu mă prindă toropeala în casă :)

DoDu spunea...

Sarumana, vecine!

pandhora spunea...

ce s-a ales de iepurasi?

Dorian spunea...

Au facut pui iar puii lor au facut pui

pandhora spunea...

aha...nu dormi :))