joi, 14 ianuarie 2010

District 9


Mi-a plăcut District 9 cu toate hibele pe care le are. Mai mult decat Avatar. De fapt, privind înapoi, din Avatar n-am rămas decât cu performanțele vizuale. Ceea ce m-a impresionat la District 9 a fost actorul (Sharlto Copley) care a interpretat rolul principal, Wikus Van De Merwe. Le-a dat palme multor stele americane.
Mi-a plăcut și regia, în ciuda debutului regizoral (Neill Blomkamp).
Ceea ce mă deranjează sunt scârțâielile unora despre mesajul rasist. Vezi doamne, rasa albă îi salvează pe alieni (idem în cazul lui Avatar). De ce iarăși albii? Pentru că negrii ar vrea ei să-i salveze? Foarte bine, de ce nu-i salvează, adică cine-i oprește să facă un film în care ei sunt marii salvatori. Eu n-am luat-o ca pe un afront când Will Smith salvează planeta în Independence Day. Unde îi nimicește pe alieni. La fel ca și în Man in Black. Nu m-a deranjat când tot Will Smith e ultimul supraviețuitor integru de pe planetă (I am legend). Din păcate, e din ce în ce mai grav să te naști alb. Pentru că automat ești rasist. Iar dacă nu ești, devii prin sugestie. Vrajba e întreținută artificial de interesele unor grupuri. Între sexe, între rase, între religii. Fără neînțelegeri majore, fără lupte, fără războaie (măcar focare) n-ar mai exista plăcerea de a-ți exercita puterea. Ce dracu să faci cu miliardele de dollari dacă nu-i investești în entertainment la o scară planetară.
Mă întorc la film, care ar merita discutat din multe puncte de vedere. Doar că eu am văzut District 9 mai degrabă ca pe o poveste de dragoste. Restul e fundal social. O poveste de dragoste al cărei punct culminant e în final, atunci când Wikus prezintă fotografia de mireasă a soției sale, asociind-o cu un înger. O scenă de o duioșie extremă, puternică, sugestivă și convingătoare

.

17 comentarii:

DXN spunea...

Vezi unde duce discriminarea pozitiva si politically corectness? la tot felul de aberatii, de la cel mai mic nivel, la cel mai inalt nivel. asta se intampla cand minoritatile au mai multe drepturi decat majoritatea. curand va fi obligatoriu sa fii gay, stiai? si, daca se poate, negru si evreu.

Miju spunea...

nu stiam prea multe despre district 9 cand m-am pus sa il vad. prima surpriza a fost africa de sud, cred ca e primul film pe care il vad, facut de si cu ei. pana acum am citit doar o carte scrisa de un sudafrican, ceva din perioada postmandela, cu flashbackuri de dinainte, si pot sa zic ca se apropie foarte mult ca atmosfera din district 9. sau invers. e o lume aparte...

Wikus rules!

DoDu spunea...

DXN, eu deja ma simt un pic de evreu negru si gay, desi nevasta-mea zice ca nu, ca sunt ok.

Miju, filmul nu e facut de ei, e numai cu ei si la ei.

delaskela spunea...

ai dreptate in chestiunea aceasta a rasismului, iar Will Smith e exemplul cel mai bun; o sa caut si eu District 9 ...de ''2012'' nu spui nimic?

DoDu spunea...

2012 nu e genul meu de filme. Scenariile astea cu cataclisme de sfarsitul lumii sunt tampite si inca n-am inteles pe ce mizeaza.

Filonous spunea...

Uff, m-am săturat de frici alimentate cinematografic, de conpiraţii şi desene animate cum e Avatar (n-am reuşit să văd mai mult de 30 de minute din el, dar mă voi încorda). Mi-e dor de un Forrest Gump, de un Pulp Fiction, de Călăuza, Pianistul...

Filonous spunea...

sss

DoDu spunea...

Nu se mai sperie nimeni, filonous, ca ne-am obisnuit cu frica

delaskela spunea...

da, e un film foarte interesant

Anonim spunea...

recomand "moon" http://www.imdb.com/title/tt1182345/

Mihai spunea...

hai ca m-ai convins, o sa il caut week-end-ul asta. :)

DXN spunea...

e un film care sigur va lua ceva premii, ideea e rozava, analogii cu rasele, tiganii, evreii, si furnicile. mai bagati alte analogi. 2012 e o borala de film.

DoDu spunea...

Normal n-ar trebui sa-ti raspund, nu-mi plac anonimii, in special cei care semneaza anonim. Cel putin nu pe blogul meu.
Eu nu sustin campania. Pentru ca si eu consum droguri. Fumez si beau alcool. Pe langa asta, respir aer poluat, mananc alimente inginerizate genetic, iau calmante cand ma doare maseaua si antibiotice cand am gripa. Beau si cafea din cand in cand. Sunt un dependent!

Monica spunea...

pe mine nu m-a mirat ca blonzii salvasera lumea din district pentru ca in mintea mea filmul facea trimitere la atrocitatile comise de britanici impotriva burilor, asa ca era albul contra albul. iar Sharlto Copley e genial!

DoDu spunea...

Da, dar intre timp burii au dat mana cu mana cu britanicii si au iesit prost negrii.
In film, negrii dau mana cu mana cu albii si prost ies alienii. Pana la urma cineva trebuia sa-i salveze si pe astia asa cum s-a intamplat si cu regimul apartheid din Africa de Sud, unde Frederik de Klerk le-a dat sansa negrilor sa preia puterea si sa schimbe lucrurile (tot un alb, fir-ar!)
Nu blonzii, monica, albii.

Monica spunea...

si acum ii vaneaza pe capete. si acolo, si in somalia, si in lesotho unde blonzii(mi se par mai albi;)au casele inconjurate cu garduri electrice.
as dori sa stiu ce au cautat blonzii in africa, dar de la bun inceput, nu de doua secole incoace.
oh, sa ma duc la Invictus, am auzit ca in film se joaca un rugby din acela, cu accente de fotbal, adica preocupati de nelson mandela au uitat sa plateasca un consilier pe probleme de balon oval.

DoDu spunea...

Cum ce-au cautat. Ce-au cautat si in restul africii, in Australia si America. Ce-au cautat si popoarele migratoare in Europa cu toate ca Europa era populata.