duminică, 30 mai 2010

Ziua tuturor sfinților


Asta a fost azi. Ziua tuturor sfinților din calendar și a celor nemenționați în calendar. De-a valma. Altfel calendarul ar ajunge carte de perete. Sau ceaslov. Pe de altă parte, în Edmonton a nins ceva de speriat, îți intrau fulgii în ochi și în gură și chiar și-n urechi, bine că nu ține mult, e doar o ninsoare de vară. Tot pe de altă parte, Ștefan cel Mare a fost canonizat sfânt. Ștefan cel Mare care „omora fără județu...” (amintrilea era om bun...). Cred că am mai scris despre asta, e un subiect preferat. Pe lângă faptul că avea copii prin mai toate satele de răzeși. Ștefan Voievod dezvirgina fetele într-o veselie, se pricepea, era rutinat și dibaci și o făcea cu suflet. Plus oleacă de transpirație. Dar nu se pune. La mine, dacă-mi înșel o singură dată nevasta, se pune. La mine se pune orice, fiind un plebeu obraznic și cârcotaș. La mine se pune și cu gândul și, Dumnezeu mi-e martor, puține femei au scăpat gândurilor mele necuvincioase de păcătos ce sunt.
Dar azi la biserică mi-a plăcut. Părintele a ținut o predică mai elaborată și nici n-a mai repetat-o, la sfârșit, în versiunea englezească. A fost mai degrabă o incursiune în istoria ortodoxă și a sfinților ortodocși. O lecție de cultură. După atâtea duminici pe care le-am chiulit (din cauza serviciului), însfârșit, iată-mă din nou într-o comunitate de limbă română. Ca un pansament.

6 comentarii:

puck spunea...

ma intreb cum sunt zapezile de vara.

DoDu spunea...

si eu ma intreb, dar nu vreau sa aflu

Lumi spunea...

Ce mai Don Juan ar fi ieşit din Ştefan cel Mare, dacă era mai înalt! ...Şi daca nu ar fi pierdut timpul cu atâtea bătălii!
Să mai scrii despre el, că mi-a plăcut!

DoDu spunea...

pai si mie imi place Stefan cel Mare, bine ca n-am trait, totusi, pe vremea lui ca poate ma descapatana si pe mine.

Ioana T spunea...

Marea calitate a lui Stefan (cel mare, deh) e ca a tinut calea Islamului: chestie pentru care biserica i-a iertat pacatele lumesti si l-a canonizat, si bine a facut. Lumea occidentala se pare ca n-a avut niciodata atita cap incit sa invete din istoria evului mediu (vezi abordarea Islamului in ziua de azi, "religia pacii", desigur...! ii invitam si acasa cu drag cica, sau ar trebui, ni se inoculeaza) - daramite sa mai si recunoasca un merit doua tarilor romane. Ca sa nu mai zic ca Stefan a crescut demografia; cu ce se lauda razesii din ziua de azi? Doar si d-aia e criza in Oiropa. deh, istoria, bat-o vina, cum ziceam.

DoDu spunea...

Stefan n-a crescut demografia, ci doar a umplut golurile facute tot de el cu sabia. Noi stim, Ioana, de ce a fost canonizat Stefan. Cam din acelasi motiv pentru care a fost canonizat si Constantin cel Mare. Un alt domn cu apucaturi de calau.