vineri, 18 noiembrie 2011

Bear cubs






Iarna a venit mai târziu ca în alte dăți, deodată și în forță. Ne-a umplut de zăpadă peste noapte. Mercurul termometrului, dacă se mai fac termometre cu mercur, a coborât intr-o săptămână de la plus 10 C la minus 20 C. Chiar mai jos. N-ai izmene ai feștelit-o.  Pe Ring Road, șoseaua ce înconjoară întreprinderea se plimbă mereu 3 căprioare cu codiță albă. Le vezi trecând drumul cu eleganță  în diferite ore ale zilei. Nu par sperioase. Și nici suspicioase. Te privesc peste umăr pentru câteva clipe după care dispar printre boscheții lăsați să crească în voie în apropierea puțurilor de extracție. La începutul săptămânii am văzut un coyot. Cumva  agitat, traversând mereu șoseaua cu botul în pământ amușinând. Le-o fi pus gând rău căprioarelor. Ori așteaptă să moară vreuna de bătrânețe. De frig, de foame, sau de vreo boală. Ori să-și rupă gâtul. Altfel va trebui să se mulțumească cu vânat mic, poate iepuri pitiți printre buruieni și ierburi uscate sau șoareci de câmp.

Urșii rămași în viață au intrat în hibernare.  La campusul nostru venea din cand în când o ursoaică cu doi pui. I-am și fotografiat scormonind după râme în spatele barăcii în care locuiesc. Pe ursoaică au prins-o, cu o cursă de urși și au împușcat-o. Iar pe ursuleți, zic ei, administrația campusului, i-au eutanasiat. Adică le-au venit și lor de hac. Prima reacție pe care am avut-o a fost că și administrația campusului ar trebui  eutanasiată.  Cu aceeași delicatețe și bune intenții pe care le-a avut și ea  cu puiii ursoaicei. Vara aceasta foarte mulți urși negri au migrat aici dinspre nord din cauza pădurilor incendiate. A fost o vreme când nu mai puteai vedea cerul, fiind înecat în fum. Soarele parea un cerculeț decolorat și anemic și abia mai puteai respira. Câteva exploatări au fost evacuate temporar, a fost păstrat personal minim, absolut necesar. Îmi imaginez în ce condiții a trebuit să lucreze oamenii aceia. Urșii, pe de altă parte, s-au pomenit cu hrana drastic împuținată și practic au fost forțați să se apropie de comunitățile umane atrași de mirosul fripturilor sau a gunoailor menajere depozitate uneori neatent. Însă n-au atacat pe nimeni. Dimpotrivă, am auzit povești  de la colegi cum aceștia îi fugăreau pe urși în jurul cantinelor. Urși lihniți de foame, cu pui de alăptat.  Nu-mi imaginez cum sau de ce n-au devenit agresivi. Și în loc să-i prindă și să-i relocheze, administrația campusurilor a hotărât să-i eutanasieze. Mi se pare trist și nedrept.

Acum dorm. Urșii. Cel puțin așa bănuiesc. Hibernează. Ascunși  în scobituri ale pământului în niște condiții de temperatură extreme. Cu un strat insuficient de grăsime ce va încerca să-i protejeze împotriva unei ierni lungi și deosebit de aspră. Urși visând tufișuri de afini, mărăcini și ruguri nesfârșite de mure și zmeură

.

28 de comentarii:

george geacăr spunea...

daca as fi in canada, as avea si eu cauciucuri de iarna. cred.

DoDu spunea...

Posibil si probabil. Eu n-am. Si nici n-am avut vreodata. Si nici n-am simtit nevoia.

george geacăr spunea...

dar creste vreun arbore de cauciuc acolo?

DoDu spunea...

Poate, prin vreo gradina botanica

george geacăr spunea...

in romania cauciucurile de iarna sunt obligatorii acum, dezradacinatule. ma gandeam sa plantez un arbore de cauciucuri pt la iarna

pandhora spunea...

nu am sa inteleg niciodata cruzimea...de fapt...nu cred ca poate fi inteleasa...

george geacăr spunea...

cum sa nu, pandhora! va vand voua cauciuri de iarna ca sa fac eu banu gros. ce e greu de inteles? la fel si cu ursii sau alte animale pe care omul le-a omorat şi le omoara ca sa le manânce sau ca sa-i fie lui mai bine

DoDu spunea...

In Romania sunt multe lucruri obligatorii. Cauciucurile de iarna, de exemplu. Dar nu ca sa te fereasca pe tine de accidente, ci sa incurajeze consumul, pentru ca traim in capitalismul consumist. De aceea ti se prescrie si hapuri de catre doctor si de aceea hainele no name te arata zdrentaros etc.
Asta nu ma face dezradacinat, faptul ca nu cunosc toate legile romanesti, ceea ce ma dezradacineaza de Romania e senzatia romanului ca are un handicap fata de celelelate neamuri si atunci se da destept, iar daca nu-l duce capul sa fie destept, smecher.
Romanul a fost smecher dintotdeauna, i-a smecherit pe turci si nu s-au turcit, insa s-au fanariotizat, pe urma i-au smecherit pe unguri si si-au alipit Transilvania, pe de alta parte au pierdut jumate din Moldova, pe timpul comunismului romanii smechereau cam pe tot ce puneau mana, iar dupa comunism smecherismul romanesc a atins apogeul. Chiar acum suntem pe culmile lui. N-o sa-ti explic de ce, te las sa-mi explici tu, George.

DoDu spunea...

pandhora
ar trebui sa intelegi si cruzimea pentru ca e parte din noi, iar lucrurile neintelese sunt mai greu de controlat

Filonous spunea...

La mine în oraş se practică de vreo 20 de ani încoace uciderea câinilor: la început, hingherii angajau vânători, hăituiau câinii până la marginea oraşului şi acolo îi împuşcau cu alice. Pe unii îi vedeam agonizând când veneam de la pescuit sau de la scăldat. Acum s-au rafinat mijloacele, cu concursul "concetăţenilor" excedaţi de numărul mare al potăilor: se trezeşte cineva care să uite bulgări cu otravă pe lângă tomberoane sau, cum s-au înmulţit maşinile, îi strivesc şoferii de asfalt. P.S: Probabil că dacă eram în Thailanda, povestea asta mi-ar fi stârnit papilele gustative, nu glandele lacrimale. Se pare că Rousseau n-avea dreptate: gândind, omul nu e chiar un "animal de pravat", şi-a păstrat intact instinctul de a ucide...

DoDu spunea...

Mi-ar trebui un alt articol si inca unul bine "articulat" sa-ti pot raspunde pe indelete. Asta pentru ca ma pasioneaza pana la un punct. Ma refer la natura umana.

Zee spunea...

hmm... trebuie sa recunosc ca nu ma inghesuie placerea la gindul sa fiu muscata de vreun ciine sau omorita de vreun urs si potentialul exista mai ales atunci cind habitatele naturale se schimba (vezi povestea cu padurile incendiate sau inmultirea aberanta a ciinilor din Bucuresti). nu-i OK sa mearga ciini si ursii bine mersi pe strada atita vreme cit oamenii n-au cum sa se apere in caz ca-s atacati - ca altfel dam in environmentalisme ieftine si zicem ca tre' sa salvam pamintul de oameni (care, apropo, e o atitudine anti-creationista si anti-crestina).
bref, pacat ca au omorit ursoaica si puii, mai bine ii dadeau la vreo gradina zoologica - sau ii duceau in alta padure (canadienii is buni la gasit solutii d-astea, da' poate nu in Alberta?...)

DoDu spunea...

Parca nu stii ca ca totul se invarte in jurul banilor, Ioana, cateva gloante costa mai putin decat o relocare,uite adevarata atitudine anticrestina, banii!
De creationism am auzit, de anticreationism inca nu si nici nu-mi imaginez ce ar putea sa insemne. In ceea ce priveste teologia o consider o doctrina care l-a subjugat si prostit pe om si nu invers.
Crestinismul e o invatatura prin care sa te mantuiesti, sa te purifici sufleteste, sa scapi adica de robia trupului, poate asta inseamna anticreationism? Pentru ca trupul a fost creat (din lut) de Dumnezeu si nicidecum sufletul sau. Sufletul e increat, sufletul e suflare divina, iar divinitatea n-a fost creata ci exista din totdeauna.
Daca vehiculezi niste concepte, fa-o sa aibe o logica, altfel ma pierzi in terminologie.

Anonim spunea...

Congratulations on having one of the most sophisticated blogs Ive arrive across in some time! Its just incredible how considerably you can take away from a thing simply because of how visually beautiful its. Youve put together a good weblog space great graphics, videos, layout. This is unquestionably a must-see blog!

DoDu spunea...

No shit!

Zee spunea...

nu vehiculez, domnu', scuzati.
dar ca sa clarificam: anti-creationisti as zice ca-s aia care nu cred ca lumea a fost creata de Dumnezeu ci de big bang. de obicei, cei din gasca asta vor sa salveze pamintul de oameni.
ce-i drept, banii - ginditi in termeni de "gloante versus relocare" - sunt cam anti-crestini. nu insa si cind poti sa da cuiva de mincare daca-i ai.
mai dezbatem.
o saptamina placuta acolo la dvs. printre uleiuri!

beautyroom spunea...

Buna,

Sunt Razvan de la MEDIAHOLIC si vreau sa te invit la FUNLAND BOWLING BLOGGERS STARS. Este campionatul de bowling al bloggerilor si incepe maine la FUNLAND de la ora 18:00.
Toate detaliile despre Campionat le gasesti pe http://www.funlandromania.ro/bowling-bloggers-stars

Daca vrei sa te inscrii, da-mi te rog un email pentru a-ti trimite pasii de inscriere.

Merci frumos,
Razvan

__________________
Razvan MARINESCU
telefon: 0736 384 699

DoDu spunea...

Razvan,
n-am avut internet, deci am pierdut startul. Poate anul viitor traversez oceanul, pentru niste popice se merita.

Zee,
Bing-bang-ul nu creeaza lumi, nici universuri. Bing-bang-ul e o ipoteza de lucru. Eu cred ca a existat un Bing-bang. Daca Dumnezeu l-a starnit ca sa creeze universul e cu totul altceva.

Eugen Lenghel spunea...

Urşii de toate soiurile hiberneaza sau mor. E mai decent sa moara decat sa se chinuie intr-o hibernare agitata de foame. Am vazut fotografii cu ursi albi care nu puteau sa iasa la vanatoare pentru ca marea nu a inghetat. Si foci care mureau pentru ca nu mai e gheata. Nu-i asa ca o sa fie platforme de foraj la pol?

DoDu spunea...

E asa cum vrei tu.

Anonim spunea...

hai si la mine :PAGINALIPSA.BLOGSPOT.COM !

DoDu spunea...

Poate vin, dar da-mi timp de gandire

ghrayada spunea...

in zilele noastre cred ca e frustrant sa nu ai de ce te teme. unii dintre noi abia asteapta sa se teama de ceva - caini, ursi, teroristi... traiasca inventatorii! pentru altii cred ca e frustrant sa nu poti ucide de dragu de a ucide...

DoDu spunea...

Cel mai frustrant e sa-ti fie teama de oameni.

IonutBlog spunea...

interesant. :)

pandhora spunea...

acum inteleg de ce te am in blogroll,datorita acestui articol...
cruzimea...da,face parte din noi si ceea ce spui tu are logica si bun simt...
eu merg pe ideea ca atata timp cat nu poti face bine incearca sa nu faci rau...
cu siguranta e mai la indemana sa faci rau,sa fii crud,indiferent egoist...zici sa inteleg cruzimea,parte din noi fiind si pentru a o putea controla...
o sa ma gandesc la asta...

Dorian spunea...

Nu stiam ca ma ai in blog roll dar acuma stiu. Am sa trec si eu pe la tine, spune-mi cand esti acasa

pandhora spunea...

"cutiuta" mea e mereu deschisa,poti veni oricand :)