miercuri, 18 iulie 2012

Jumătate de secol




Cam atât am împlinit cu niște șanse și ceva noroc în viață. De-aceea, cine ajunge la vârsta asta și se plânge e nerecunoscător. Din statistici, mult mai mulți oameni  au murit înainte de a ajunge la 50 de ani decât cei care au reușit să le treacă pragul. Se spune că în paleoliticul târziu a existat o revoluție în evoluția speciei umane în ceea ce privește longevitatea și  omul a ajuns la o medie fabuloasă a vârstei de 33 de ani. În neolitic media avea să coboare la 20 și să revină la 31 de ani abia la începutul secolului 20. Acum, deci în ziua de azi, media speranței de viață a crescut  la 67+ și din ce în ce mai multă lume ajunge la o sută de ani chiar dacă o sută de ani nu înseamnă ascendență. Ascendența e până la 50 fix după care te prăvălești înspre o sută, pe urmele bunicii mele.
Cel mai longeviv individ confirmat a fost o femeie, franțuzoaica Jeanne Calment, care a trăit 122 de ani. Desigur că prin biblie se perindă tot felul de nume cu vârste matusalemice, pe atunci oierii își măsurau vârsta în sezoane, de câte ori schimbau pășunea își mai adăugau un an, iar dacă aveau chef își adăugau și doi, că așa aveau ei chef.
Vlad Țepeș n-a trăit 50 de ani. Eminescu n-a trăit 50 de ani. Nicolae Bălcescu n-a trăit 50 de ani. Nici Dimitrie Cantemir. Nici avram Iancu. Nici mulți alții. Nici măcar prințesa Diana.
Elvis Presley a murit la 42 de ani. Jimi Hendrix la 27, Bob Marley la 36. Alexandru Macedon la 32.
Eu încă trăiesc și pentru că nu mi se pare puțin, le urez la toți cei care n-au împlinit încă 50 de ani să-i împlinească!
La mulți ani!

16 comentarii:

Viorel spunea...

La multi ani!

Gelu spunea...

La multi ani cu sanatate !

Lumi spunea...

La multi ani!
Sa ai parte de multe bucurii, de sanatate, de ganduri bune si de prieteni dragi! Sa iti traiasca familia si sa va fie bine, indiferent de vremuri!

P.S. Si iti multumesc pentru urari. (Inca n-am implinit 50!)

Dorian spunea...

Viorel,
multam. Tu ai trecut deja prin experienta jumatatii de secol.

Gelu,
cu sanatate, altfel mai drgraba nu.

Lumi,
cu sanatate si tie si nu te grabi. De fapt articolul n-a fost despre ziua mea care a trecut de cateva saptamani cu ceva taraboi, ci despre ziua altora atunci cand va veni. Dar tu te-ai prins...

Filonous spunea...

N-am făcut legătura între tine şi vârsta pe care o pretinzi, aproape uitasem că şi eu că am atins de curând vârsta cristică sau paleolitică (cum îi zici), însă pentru The Doors şi "Light my fire", am un cuvânt care să te descrie: "Evergreen"! :)

Dorian spunea...

Filonous,
ma bucur ca ai intrat pe dedicatia muzicala si ai facut legatura cu verdele din fotografie

alien spunea...

La multi ani!
Aceia sunt ochelari de vazut zane? Azi am citit cartea lui Doreen Virtue despre ele si spunea acolo ca zanele adora florile si copacii.
Asta faceai cand ti s-a facut poza?
Numarai zanele?

Dorian spunea...

Chiar asa, le numaram pe degete. Dar cum ai ghicit si de cand citesc alienii cartile pamantenilor?

alien spunea...

Nu era greu de ghicit, pentru ca se vede cate o zana in fiecare lentila. In cartea aceea scrie ca zanele apar la inceput ca niste puncte stralucitoare, exact ca in ochelarii tai.
Si alienii citesc ce e frumos, nu conteaza provenienta. Citesc asa, cand au ei chef. :)

Anonim spunea...

La multi ani!
Interesant punct de vedere, nu m-am gandit ca multi oameni celebri n-au apucat 50 de ani. Au venit, si-au facut treaba si au plecat...de ce sa mai piarda vremea pe aici?
Aseara, satula de certurile de pe Facebook legate de referendum, nu stiu daca sunteti la curent (mai bine nu), m-am gandit sa revin la bloguri, unde lumea e mai asezata si mai linistita. Am avut noroc, fiindca intrand pe niste bloguri pe care le citeam eu in antichitate, am descoperit si blogul dvs.
Sunteti foarte simpatic si plin de umor! M-am distrat asa de bine, incat am adormit linistita fara sa ma mai gandesc la politica. Sunteti foarte talentat, felicitari! Poate scrieti o carte...
Succes,
Nicoleta

Dorian spunea...

Nicoleta,
ai dreptate, poate mai scriu o carte, desi sunt cam lenes in ultima vreme. pana atunci te invit pe bara de sus, de sub titlul blogului (nu se vede prea bine pana nu pui cursorul, un pic mai conspirativ), unde poti citi cateva din volumele mele. Succes!

Anonim spunea...

Mi se parea mie ca e ceva suspect, sunteti prea talentat ca sa va limitati la un blog. Eu ce vina am ca ati facut intuneric pe-aici de nu se vad bine link-urile si in plus, aveti si pseudonim?
Felicitari! Ma bucur ca exista acele carti! Am mai gasit cateva pe internet printre care si: http://atelier.liternet.ro/articol/3161/Costel-Babos/As-crede-in-Dumnezeu.html
Si o sa mai caut. Sunteti foarte bun, aveti un umor fantastic si o capacitate incredibila de a crea atmosfera! Uitand-ma la data nasterii, vad ca sunteti un artist innascut, un om cu suflet mare si extraordinar de harnic, asa ca eu cred ca veti mai scrie... carti!
Succes,
Nicoleta

Dorian spunea...

Hai, mai, Nicoleta, asa tare nu m-a laudat nimeni. Inca. Nici macar Sulfina. Multumesc de urari si aprecieri, poate mi-o iau in cap.

alien spunea...

Ce mai citesc extraterestrii, daca va intereseaza:
Acesta e ultimul articol, va recomand sa le cititi pe toate 25 si cate vor mai fi.
De astazi, de la ora 21.30 incepe sa existe postul de televiziune cu transmisiune pe net, unde va fi prezent si Dan Bozaru, cel care a scris articolele acestea despre iminenta aparitie a extraterestrilor benefici pe planeta noastra.

http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=7203

pandhora spunea...

"Light my fire", preferata mea de la The Doors...pe Jim Morrison inca il iubesc :)

da...varsta...
e ciudata senzatia de a nu simti varsta pe care o avem chiar daca fizicul de cele mai multe ori ne pune fata in fata cu realitatea :)
cred ca in interiorul nostru ramanem blocati undeva in jurul de 30 ani...
probabil ca in asta consta sau si in asta consta tragedia batranetii...simti ca ai o alta varsta decat cea pe care o ai de fapt...

nu iti mai spun la multi,e deja prea tarziu dar o voi face (cred) la anul :)

Dorian spunea...

Batranetea nu e tragica, doar timpurie. Intre timp mi-a venit gandul asta pe moment, oricum murim, la ce sa ne grabim