duminică, 1 martie 2009

Duminica iertării


Iar m-am dus la biserică. Nu știu ce am că în fiecare duminică merg dacă sunt în oraș. Și, în ultima vreme, cam sunt prin oraș. La început m-am amăgit cu gândul că o însoțesc pe Sulfina, fiind un capriciu de-al ei. Însă azi a fost un capriciu de-al meu pe care mi l-am satisfăcut în ciuda orcărei îmoptriviri. Nu că s-ar fi împotrivit careva.
E duminica iertării, bine că m-am dus, dacă tot am fost îm oraș. Că m-am împăcat cu toți prietenii. Ei încă nu știu, când vor afla se vor cutremura. Cu vecinii încă nu m-am împăcat fiindcă nici nu-i cunosc, după cum e obiceiul aici. În România cunoșteam tot cartierul, însă ce folos, că în România nu te puteai împăca cu nimeni, după obiceiul din România. Iertare îți puteai cere, doar că nu te împăcai. Ziceai:
- Vecine, îmi cer iertare, doar e duminica iertării, ce Dumnezeu
- Că bine zici, dar pentru ce să te iert, vecine?
- A, nu mare lucru, mai ții minte luna trecută când ai venit acasă și ai găsit fereastra deschisă la dormitor?
- Sigur că da, că era să degerăm în ultimul hal, eu cu nevastă-mea, ce-i cu fereastra?
- Păi, eu ți-am lăsat-o deschisă, bine că n-ai degerat, vecine
Cel puțin ăstia doi vecini, de care știu, nu s-au mai împăcat. Numai tata se împăca cu vecinul nostru, nenea Gyuri, în fiecare săptămână, la Șarineni, un birt cu grădină ordinară.
- Hai să ne-mpăcăm! ziceau și-și ciocneau halbele de bere până li se muiau picioarele pe sub masă
- Hai!
Plus că azi e și lăsata secului, mai bine zis Duminica Lăsatului sec de brânză, adică n-ai voie să mănânci brânză. Și nici lapte, că ți se poate brânzi în stomac după ce-l bei. Plus ziua izgonirii lui Adam din Rai, despre care s-a și discutat în predica de azi. Adam a fost izgonit pentru că s-a înfruptat din pomul oprit. Nu contează ce era în pom, contează că era oprit (așa zice Părintele) iar oamenii au ignorat interdicția, adică s-au răzvrătit la îndemnul unei reptile cu solzi de șarpe. Vorbitoare. Am citit într-o carte că reptilele vorbitoare au venit din spațiu interstelar și făceau parte dintr-o populație reptiliană mult mai evoluată tehnologic decât omul, mai evoluată și social, n-a fost chiar așa greu să-l manipuleze pe om. Pe Eva nici atât. Ei, a pățit-o reptilianul pentru asta, problema e c-am pățit-o cu toți, toți urmașii lui Adam încoace, încolo nu, că Adam a fost primul. Totuși, eu l-am întrebat pe Părintele, după slujbă, la agapa frățească, mai deoparte, să nu audă careva
- Ce mai faceți, domnule Părinte?
- Bine, mi-a răspuns el
Acum știu că toți credincioșii s-or fi întrebat ce-am putut eu să vorbesc cu Părintele cu atâta fereală, unii chiar m-au întrebat
- Ce-ai șușotit cu părintele?
- Ăă, i-am cerut niște explicații suplimentare la predică
- Ca de exemplu
- Ca de exemplu cine a rămas să îngrijească de Grădina Raiului după ce Adam a fost expulzat de acolo, că doar el era îngrijitorul ei
- Și Părintele ce-a spus?
- Că e o taină
- Asta așa e, că nici în biblie nu amintește nimeni nimic
- Nu, dar au aflat-o masonii, sau cel puțin așa pretind ei. Și aștia sunt niște secretoși...
- Păi dacă nu scrie în biblie, de unde să știe masonii?
- Ei, de unde, de la reptilianul ăla care i-a sucit capul Evei

8 comentarii:

gabriela spunea...

Ma doare burta de ras :))

Omul antipod spunea...

pe bune?? masonii stiu?
deci sa recapitulam: templierii stiu unde se afla Sfantul Graal, iar masonii stiu cine a ramas sa se ingrijeasca de gradina Raiului, dupa izgonirea lui Adam si a Evei.
si catharii ce stiu dom'ne? :))
ca eu cred ca si ei mai exista, totusi...
nu stiu ce sa zic.

Anonim spunea...

Domnule antipod, sau doamnă antipod, am scris clar că masonii știu, mai bine ai grijă ce întrebi, cum întrebi și de ce întrebi, fiindcă amesteci aici ordine militare cu secte religioase și cu frății meșteșugărești, ceea ce e inadmisibil.

Omul antipod spunea...

pai templierii sunt un ordin religios (de care am tot citit pana acum, deci nu cred ca am cum sa-i confund cu altceva decat sunt), masonii sunt o societate secreta (nu ma refeream la breasla zidarilor, de la care a pornit in Evul Mediu), iar catharii intr-adevar sunt o secta crestina (dar care se presupune ca a stat la baza primului maestru templier, Hugo de Payens, o teorie in care cred si eu 60%) si atunci cred ca poti sa intelegi de ce am vazut o oarecare legatura intre cele trei.
mai ales pentru ca dupa abolirea ordinului templierilor, ei au continuat sa existe in secret, deci in capul meu au devenit si ei oarecum o societate secreta, pentru cateva sute de ani, numai ca mutati in mare parte din Franta, in alte tari (mai ales Portugalia).
si oricum, eu vroiam sa glumesc acolo in comentariul anterior, dar se pare ca nu ai perceput spusele mele ca pe o gluma. pacat :)

Anonim spunea...

Mare pacat

Anonim spunea...

nene antipod de fapt dodu a glumit cu matale da' matale nu te-ai prins

da' nu-i niciun pacat

Omul antipod spunea...

am eliminat posibilitatea asta, pentru ca daca glumea, putea si el sa se exprime mai glumet, daca ma-ntelegi 'mneata.

Anonim spunea...

Hm, au inceput sa ma stie zidarii.
Iar voi nu va certati tocmai in saptamana iertarii