vineri, 25 septembrie 2009

O leapșă lungă pe care eu am s-o scurtez, ca deobicei


De ce aș vizita Luvrul?

Leapșa asta am primit-o de la Delaskela, nu știu ce legătură are cu Luvrul, întrebați-l pe el. O dau și eu mai departe scaetinei

1.Dacă ai putea să intri și să trăiești într-o carte, care ar fi aceasta? Motivează alegerea făcută!
De ce să motivez? Mai bine nu motivez. Problema se pune în ce carte n-aș intra, pentru că aș intra în multe. Mai ales în cele de aventuri și fantastice. E greu să alegi o singură carte. Greu să alegi și două și trei și depinde câte cărți ai citit și ți-au plăcut. Până la urmă, ca inspirație de moment, aș intra în Aventurile bravului soldat Svejk (Jaroslav Hașek), să asist la decadența imperiului Austriac alături de unul din cele mai celebre personaje literare din toate timpurile. Bere pe toate coclaurile, femei pe toate coclaurile și umor cu ghiontura. Dacă ar fi să mă reîncarnez, aș vrea să fiu Svejk, însă e o opțiune netrecută în leapșă. Nu pentru că e naiv, sau prost de naiv, ori de-a dreptul tâmpit iremedialbil (cum a fost declarat de către comisia medicală militară) ori că suferă de cretinism congenital, aș vrea să fiu Svejk pentru că Svejk e mereu corect față de sine însuși trecând cu simplitate și seninătate peste toate problemele și provocările unei societăți în descompunere și a unui imperiu muribund. Svejk este vesel, Svejk este un erou și un personaj fericit. Se știe cât de greu e să fii fericit pe lumea aceasta.

Dar într-un film?
Într-un film nu știu, că ține doar două ore. Poate într-unul pornografic? Aiii, mă omoară Sulfina.

Dar într-un cântec?
Într-un cântec da, un cântec de Max Bruch sau unul de Vangelis. Sunt mai multe cântece pe care le-am ascultat decât filme văzute și cărți citite, ar mai fi și Secret Garden și încă vreo mie cel puțin. Dar nu manele. Dar probabil că, dacă ajung în iad, numai așa ceva o să ascult, manelele au fost inventate special pentru cei din iad, poate chiar o să fie aglomerație, iar unii se vor călca pe picioare să ajungă acolo. Am auzit că vreo 90% din populația României contemporane.


2. Dacă ai putea să-ți alegi prenumele care ar fi acesta? Dar în cazul în care ai fi de gen opus?
Svejk, credeam că s-a înțeles de prima oară. Dacă aș fi fată m-ar chema Smaranda, sper să n-am probleme cu Sulfina pe marginea subiectului. Cu toate că o să am.

3. În ce altă țară ai vrea să trăiești pentru 1 an și de ce?
În Mongolia pentru că mă fascinează fără niciun motiv.

4. Care e visul cel mai neobișnuit pe care l-ai avut și pe care ți-l amintești?
Că eram pe altă planetă, planeta în altă galaxie, iar galaxia într-un univers paralel cu al nostru. Nu mai țin minte cât de paralel sau ce făceam eu acolo, dar nu voiam să mă mai întorc în universul nostru prăpădit în care m-am și întors spre dimineață, cu ciudă și deznădejde. Dar nu cu mâna goală, am adus cu mine o rocă pe care am păstrat-o în vitrina cu bibelouri a mamei. Ieșeau niște raze din ea și venea lume pe la noi, întreba ce e, de unde e, până într-o zi când a dispărut. Am făcut mare tămbălău după roca mea, dar tot degeaba. După o săptămână a apărut un bărbat cu cravată. A fost primul bărbat cu cravată care a intrat în casa noastră, tata l-a servit repede cu scaunul de musafiri și cu niște vin cam răsuflat din producția proprie. Bărbatul a spus că-l cheamă tovarăsul Năstase și ne-a cerut roca iradiantă. De unde, dacă n-o mai aveam. Așa că eu și cu tata l-am urmat pe bărbatul acela undeva unde am și dormit chirciți pe o banchetă de piele, iar dimineața am dat dat tot felul de declarații până ne-am zăpăcit de tot. A venit un alt bărbat pe care îl chema tot tovarășul, dar nu Năstase, ci Breazu, care ne-a promis solemn că dacă nu cooperăm ne bagă pe amândoi la zdup. Ce-i ăla zdup, l-am întrebat pe tata, că eu nu știu ce înseamnă. Poate un fel de hinta palinta, nu eram prea sigur. Însă tata se cam albise la față. Pe urmă, tovarăsul Breazu a scos o măciucă noduroasă și iar ne-a făcut o promisiune. Că ne bate cu măciuca până ne căcăm pe noi. Așa că m-am trezit repede și din universul nostru într-unul total necunoscut în care mai trăiesc și azi.

5. Povestește o zi din viața ta imaginându-ți că ești un animal
Să zicem că sunt o vacă. Pe la 5 dimineața, așa, fac și eu ochi. Mă trezesc rumegând. Mai stau ce stau, mă uit în dreapta și-n stânga, vine o femeie și mă prinde de ugere. Cred că-mi place. După o jumate de oră alerg zglobie pe imaș unde mă îndestulez cu iarbă de calitate. Pe la amiază mă apucă lenea și trândăvesc la umbra unui măr. Pe la patru vine stăpânul și mă scarpină la șale. Îmi face semn spre poartă, o anume poartă. Aha, vizită la taur. Taurul sare pe mine cu nădejde, aoleu ce plăcere, mai vin. Spre seară mă întorc agale scuturându-mi talanga spre iesle. Vine din nou femeia și mă apucă de ugere. Adorm rumegând iarba de azi dimineață. Îl visez pe domnul taure.

6. Dacă ai putea trăi în pielea altcuiva pentru o perioadă limitată de timp, cine ar fi această persoană și de ce ai ales-o?
În pielea lui delaskela, de când i-am citit cartea abisex numai la asta mă gândesc. Sulfina n-a citit-o așa că nu știe la ce mă refer.

7. Dacă te-ai trezi singur pe lume, care crezi că ți-ar fi primele gânduri și ce ai face prima dată?
Prima dată aș aprinde lumina, m-aș freca la ochi și aș sări peste spălatul pe dinți. M-aș gândi că dacă tot sunt singur nu-mi mai reproșează nimeni că-mi pute gura. Pe urmă m-aș gândi că sunt singur și ce rău e să fii singur. Mai bine m-aș spăla pe dinți. Pe urmă aș lua micul dejun, pe urmă aș bea niște bere și pe urmă aș face niște sex

.

9 comentarii:

delaskela spunea...

Smaranda, auzi la el.Smaranda.De fapt e un nume frumos.Dar mai frumos parca e Oana, e asa, suav...

DoDu spunea...

la inceput a fost Smaranda

Anonim spunea...

Hmm, eu zic că vaca ta, avea trăiri de taur :).
Îţi mulţumesc pentru că m-ai scos din amorţeală.

DoDu spunea...

ba eu imi cer scuze, in amorteala e atata pace

Miju spunea...

pe mine ma cheama Smaranda oricum; cine se marita cu mine are parte de numele asta garantat

hehe, "la inceput a fost Smaranda"

DoDu spunea...

Da, dar eu nu vreau sa ma marit cu tine

Anonim spunea...

good start

pandhora spunea...

cand am vizitat Praga am cautat si chiar am gasit "U Kalicha" carciuma unde bea bravul soldat Svejk...
am citi cartea in adolescenta,imi amintesc ca radeam dar tot aveam emotii pentru pentru el ca doar mereu intra in incurcaturi :))
am mai recitit cartea dupa niste ani si am apreciat si mai mult felul mucalit de a fi al lui Svejk...
tot acolo am incercat si bera neagra pe care o bea el si chiar mi-a placut(spun asta pentru ca eu nu beau bere)...
oricum,Praga este un oras de care m-am indragostit,as spune ca in multe privinte imi place mai mult decat Parisul...
daca nu ai ajus inca acolo sper ca o vei face :)

Dorian spunea...

Am facut-o. Mi-a placut si mie, Praga are un aer pe care nu l-am simtit la nicio alta capitala. Am si aventuri acolo, poate le povestesc odata