marți, 12 aprilie 2011

Despre un articol pe care l-am citit


Dragă Ghrayada,

mie nu-mi plac comentariile de la articolul tău, moda la români, așa că m-am ferit cât am putut. Acum nu mai pot. Eu sunt român peste tot, plecat din România sau nu. Vreau să spun că și în România eram tot român. Deci sunt plecat. Nu e vina celorlalți români că sunt și eu român, dar nici a mea că sunt și ei.
- De unde ești, așa mă întreabă unii.
- Din România.
- Aha.
Dar habar n-au pe unde vine România. Pe ce continent. Și atunci iar mă întreabă.
- Ce e diferit, prin ce se remarcă țara ta?
- Prin faptul că suntem latini și suntem înconjurați de nelatini. Iar acum vorbim englezit, înainte vorbeam franțuzit și a fost și o perioadă când vorbeam turcit.
- Dar vreun personaj cunoscut aveți?
- Da, avem, așa răspund. Dacă am chef.
- Pe cine?
- Pe Avram Iancu.
- N-am auzit de el. Altul mai faimos nu aveți?
- Ba da, Ștefan cel Mare și Sfânt. Doar că de înălțime era mărunțel.
- Și cu ce se ocupa?
- Omora lumea pe la ospețe.
- Aha. Brr. Dar cine vă înconjoară, că ziceai că sunteți înconjurați?
- Toate țările ne înconjoară.
- Așa poziție geografică aveți?
- Da. Cu ieșire la mare.
Dar nici de Marea Neagră n-au auzit canadienii decât dacă sunt româo-canadieni. Și nici de munții Carpați. Nici de București. Numai de Timișoara că le-am spus eu. Însă maghiarii canadieni au auzit de Ardeal. Zic că românii le-au furat ungurilor Ardealul. Păi ce-i Ardealul, linguriță, s-o iei și s-o bagi în buzunar?
- Ce mâncați?
- Mici cu muștar și sarmale cu mămăligă. Iar pâinea e nelipsită. Românii mănâncă totul cu pâine. Orezul, cartofii, mămăliga, fasolea. Și pâinea o mănâncă cu pâine. Dacă nu mănânci cu pâine se cheamă că mănânci gol și lumea te privește chiorâș. Dacă ești invitat undeva și mănânci gol gazda zice că vrei să-i faci pagubă.
- Dar de băut?
- Țuică de prună și rachiu de drojdie, iar sudiștii beau vinul îndoit cu apă.
- Iacs.
Aici i-am dat dreptate.
- La noi oamenii beau și pe stradă.
- Zău?
- Da. Și umblă beți și se ciocnesc de copaci.
- Ce religie aveți?
- Ortodocși.
Dar n-au auzit nici de ortodocși. Ori de păcatele ortodcse.
- Ortodocșii au biserică?
- Pe centimetru patrat. Noi avem mai multe biserici decât spitale. Și școli. La un loc! Și mai mulți popi decât biserici. Mai mulți popi decât trupele NATO. Dacă vrem putem face o armată de popi și putem cuceri Libia dintr-o singură incursiune. Dar nu vrem pentru că suntem un popor pașnic. Noi nu atacăm, noi doar ne apărăm.
Însă un canadian mai șmecher și mai citit mi-a replicat în față.
- Dar când ați trecut Nistrul vă apărați?
- Da, așa i-am spus. Rușii ne-au ciuntit teritoriul iar noi i-am escortat înapoi peste graniță.
- Ia-ți excortat cam departe dacă ați ajuns până la Stalingrad împreună cu trupele germane.
Nu cred că era canadian că prea știa multe detalii.
- Da. Adică nu. Adică am plătit-o cu vârf și îndesat până la urmă.
În concluzie, că aici voiam să ajung, eu mă simt mândru de originea mea. Cel puțin europeană. Plus balcanică. Plus Carpato-Dunăreană. Nu sunt sigur că străbunii mei n-au fost corciți cu alte neamuri (cu japonezi mai degrabă nu), dar bine că si-au păstrat limba, religia, tradițiile și obiceiurile. Și moda, vorba ta. Cu ungurii sigur ne-am corcit, ardelenii, sau mai bine spus ardelenii i-au corcit pe unguri, însă mai bine mă abțin că alunec în istorie și nu mă mai opresc.


PS

Dragă Ghrayada,

mă întreb dacă cineva se uită la gadgetul meu cu prețul la petrol. Pentru că de aia l-am pus, să se uite lumea la el. Cam toată economia se învârte în jurul lui, a prețului, mă refer la economia mondială. Prețul de referință al petrolului e dat de WTI (West Texas Intermediate) și Brent Crude (petrolul extras din Marea Nordului). Alte tipuri de petrol sunt Dubay Crude, Opec reference basket, Tapis crude (pe piața de schimb din Singapore), Bonny Light (Nigeria), Isthmus (în Mexic) și încă vreo sută. Le-am menționat numai pe cele mai importante.
De ce mă interesează petrolul sau prețul petrolului e clar. Pentru că lucrez în această ramură si sunt direct implicat (de la extracție la prelucrare primară și rafinare). Salariul meu depinde de cum variază prețul petrolului. Bunăstarea mea personală depinde de prețul petrolului. Și viitorul meu imediat. Din păcate, majoritatea populației planetei e afectată negativ. Creșterea prețului petrolului înseamnă creșterea prețului la energie, al produselor alimentare direct (costuri de producție) ori indirect (transport). Toate bunurile de consum se scumpesc și, prin ricoșeu, toate serviciile. Moneda se devalorizează, inflația crește. Economia o ia razna. Cu toate că nu sunt economist, nu știu dacă e chiar așa.

8 comentarii:

ghrayada spunea...

Dodu, tu esti romanul care are constiinta romanitatii lui, ca sa zic asa. Deci esti specie rara care nu intra in calcule.
Romanii sunt atat de romani pe cat sunt si alte natii ceea ce sunt, adica neamtul neamt, japonezul japonez etc. ca ne-am pastrat traditiile si limba nu cred ca e asa o mare realizare, adica nu una constienta, pur si simplu asa merg lucrurile. cred ca intr-o oarecare masura e o chestie de lene. sau de lipsa de motiv in a accepta schimbarea. de ce sa schimbi ceva daca nu e nevoie?

ma gandeam eu ca din Canada Romania nu prea se vede. Nici Marea Neagra. Ceea ce e normal, de altfel.

din PS-ul ala nu inteleg nimic, cred ca esti un pic japonez, totusi :)

Filonous spunea...

Eu apreciez la DoDu cantitatea de echilibru în aprecierile pe care le face cu privire la noi, cei din ţară. Poate că e mai bine să-ţi desfăşori existenţa conştient de valoarea limbii în care te-ai născut, iar conaţionalilor să le priveşti cu îngăduinţă nevrozele colective prin care trec. Pentru că aceste nevroze sunt colective şi temporare. Ele se vor trata odată cu depăşirea stadiului materialist-gâfâit în care ne desfăşurăm acum. Occidentalii vorbesc despre "downshifting", iar asta poate fi un soi de regăsire. Cu siguranţă, însă, limba română e una dintre cele mai mai conotative, din câte spun cunoscătorii. Îmi place, deci, felul cum ştie Dorian să se (ne) prezinte şi, mai ales, că scrie în limba română, cu diacriticele ei :)

Anonim spunea...

frumoşilor:)
salutări lui C.
şi la mulţi ani pentru duminică
eugenia

Zee spunea...

@ Ghrayada
eu cred ca faptul ca ne-am pastrat limba si traditia sunt realizari uriase in conditiile noastre geo-politice de-a lungul istoriei; pacat ca acum se cam duc de ripa ca ne-am "desteptat" rationalist a la occident

@ Filonous
bine ar fi sa fie temporare nevrozele astea de care vorbesti - asa sa te auda Dumnezeu!

@ Dodu
ce ziceai cu ortodoxia?
altfel, misto scris.

Zee spunea...

Dodu, si am uitat sa zic: sa stii ca eu ma uit la graficele tale si intotdeauna mi s-a parut excelent ca ti le-ai pus pe blog. asa-i, iau pulsul lumii, cumva. nemaivorbind ca mi-au ajutat indirect la expozitia aia despre energie de la Ottawa de care-ti pomeneam anul trecut (pentru care aveam nevoie de poze cu oil sands). multam.

DoDu spunea...

ghrayada,
n-am stiut ca sunt specie rara, dar acum stiu cu siguranta. Plusw ca ma specializez incontinuare

Filonous,
multumesc ca ma lauzi pentru diacritice mai ales ca in comentarii nu le folosesc. M-am gandit ca dosite asa, pe sub texte, nu le remarca nimeni.

Eugenia,
m-a luat la rost Sulfina cine e C si a trebuit sa-i deconspir un secret strasnic

Ioana T
pai nu stiai ca sufar de pacatele ortodoxiei? Toti ortodocsii sufera de ele. Cel mai mare din ele e cel legat de spovedanie. Ortodocsii cred ca prin spovedanie il mituiesc pe Dumnezeu. Cu matanii si mai stiu eu ce. Si dupa ce se spovedesc fuga sa faca alte pacate ca sa se poata spovedi din nou.

Zee spunea...

da, mai Dodule, cadem mereu. ca daca n-am cadea, am fi ca Dumnezeu. eu nu cred ca-l mituiesc pe Dumnezeu cind ma spovedesc; de altfel nu ma duc la spovedanie decit dupa ce m-am luptat bine cu mine si chiar mi-a parut asa rau ca sa nu mai fac din nou. problema e ca, vrem-nu vrem, asa suntem de imperfecti ca sunt mereu alte si alte cotloane unde ne roade al rau. si d-aia e bine sa te duci des la spovedanie ca sa cureti toate cotloanele: ca si casa, preferabil o data pe saptamina, da' e bine si o curatenie generala pe an...

RDR spunea...

ha ha
Cred ca ai uitat sa spui ca unii americani sunt mandri ca stiu capitala Romaniei: Budapesta. :P

Sarbatori linistite sa aveti!