Ceea ce
nu-mi place la români e felul în care vorbesc. Cu hai mă, cu hai bă, pe lângă faptul
că par agramați de cum deschid gura. Am urmărit și eu protestele anti
prezidențiale de la televizor (numai pe cele din București), însă mare lucru
n-am înțeles, iar sloganele m-au dat gata. Dacă nu poate românul să pună un slogan
în rimă, mai bine renunță la el. Musai trebuie să aibe rimă că de, tot românul
e poet. O fi tot românul poet, dar unul incult și ignorant. Excepțiile sunt tot
mai puține. E percepția pe care o am ca spectator. Înainte la modă era limbajul
de lemn, acum e cel maidanez și cel înjurios.
Nu mi-e
rușine că sunt român, mi-e rușine de cum se vorbește în limba română. Am
ascultat câțiva parlamentari invitați la televiziune (antena 3) făcând
dezacorduri și alte greșeli elementare de limbă. Cei ce ne reprezintă în guvern
sau în parlament, ori prin alte instituții ale statului, ar trebui să treacă
mai întâi un examen de limba română. Nu le cer să fie oratori, nici măcar să aibe
elocvență, dar să nu fie bâlbâiți, îngălați și agramați.
Na, m-am
răcorit
.
9 comentarii:
ce-mi place mie la diasporeni e că au sentimentul că sunt mai deştepţi decât noi, cei rămaşi pe malul gârlii!
ne-au pus un preşedinte pe care noi nu l-am vrut, se ştie că băsescu pierduse alegerile în romania, dar a beneficiat de voturile masive, unele ilegale (vezi paris), ale diasporenilor deştepţi.
ne învaţă l. română, ceea ce nu e neapărat rău, cât aiurea. oamenii stau în frig şi strigă şi diasporenii îi caută la virgule
oh, George...
N-am stiut, George, ca cei din diaspora l-au ales pe Basescu presedinte. Deci cele peste 5 milioane de voturi din diaspora le-a primit. Probabil tot diaspora l-a bagat si in turul al doilea. Iar tu, probabil, l-ai dorit pe Geoana presedinte si te-ai suparat pe noi. Imi cer scuze in numele tuturor romanilor din diaspora.
Cu desteptaciunea nu stiu cum e, poate eu am fost prost ca am plecat, insa in niciun caz n-am fost smecher. Daca eram smecher, ramaneam.
Iar in legatura cu limba romana am o singura observatie. Cei din diaspora, cel putin cei pe care ii cunosc eu, incearca sa o conserve. Limba. Româna. Cei din Romania o dezvolta, iar eu imi exprim opinia in ce fel, la urma urmei perceptia mea poate e gresita. Poate am avut vedenii, m-a prostit televizorul si pe mine.
Dom' Duma, in legatura cu parlamentarii avusesi dreptate: cei mai multi sunt niste agramati. Cat despre sloganuri si ce se striga in strada asta e altceva, e limba strazii si niste idioti din ministerul invatamantului puneau mai demult problema sa fie sau sa nu fie studiata limba strazii ca limba romana? Si deja aici alunecam in probleme de filologie. Dumneata, dom' Duma, traiesti printre anglo saxoni si sa nu-mi spui mie ca limba lui Hemingway este tot una cu limba lui Lil Wayne.
Nu merge asa departe (in strada) ci arunca o privire pe siteurile si cluburile literare de pe internet sa vezi ce limba "romana" se promoveaza.
Discutia pe aceasta tema poate fi una lunga si istovitoare, dar niciodata onesta pentru ca limba a devenit o unealta, ca lingura de supa sau furculita pe care toata lumea le manuieste cum se pricepe si crede ca o face cel mai bine.
Daca n-ai fi anonim poate ti-as raspunde.
Asta cu .."diaspora l-a pus pe Basescu presedintele romanilor" e de-a dreptul comica.Daca incepea numaratoarea cu voturile din diaspora si se termina cu cele din ....Nordul Moldovei atunci cei din Nordul Moldovei erau responsabili de rezultate?!?
Cat despre limba romana,..s-a pierdut respectul pentru ea si de aici consecintele.Cand recitam sau cantam "Limba noastra"..o faceam cu lacrimi in ochi.
Limba romana, ca si alte limbi, reflecta schimbarile sociale. Caragiale a surprins bine limba de mahala, diferita la inceputul secolului 20 de limba romana culta. Acum, limba mahalalei s-a generalizat - cum spunea mama mea, Dumnezeu s-o ierte, macar daca s-ar fi pastrat bunul simt al mahalalei bucurestene trecute. A ajuns natingul la putere, impune "stilul". Mai dihai cu Internetul - ce, in limba engleza se scrie C U ltr?
Lasa ca nu inceteaza sa ma mire dispretul suveran pe care-l au romanii "ramasi pe malul garlii" (ce poetic!) fata de cei din diaspora. Aici sunt de acord cu Dodu, noi "plecatii" avem inca un atasament fata de limba romana culta - chestie de nostalgie, cred.
Adina, mie imi place poza ta, pana si Sulfina a remarcat, bai ce piept are fetita asta.
IoanaT,
multam de sustinere. Adevvarul e ca eu il iubesc pe Basscu, seamana cu tata, amandoi au moace de alcoolici.
...mie blogul tau.Suntem chit.
Trimiteți un comentariu