sâmbătă, 24 ianuarie 2009

Jurnal de Syncrude


8 ianuarie

Cred că am avut o noapte rea. M-am trezit cu capul la picioare și nu țin minte când m-am răsucit. Și nici oare de ce. Poate m-a răsucit vreun coșmar. Poate sunt în aceeași dispoziție de ieri sau mai proastă. Dacă nu cumva se spune indispoziție. Azi dimineață, autobuzul cu care mergeam la muncă a intrat într-un stâlp de oțel, într-o stație prea îngustă și șoferul a început să piz(duiască), un cuvânt necuvincios la care încep să mă gândesc tot mai des, era necăjit rău și m-a apucat mila, pentru un moment am uitat de ale mele.
Lumea din autobuz s-a înveselit subit de nenorocirea omului, l-a luat în bășcălie, ziceau că mai sunt câțiva stâlpi prin apropiere pentru că lumea nu se schimbă, ba e mereu aceeași lume. Ce lume rea.
Munca a fost așa și-așa, înăuntru, o hală cu aburi și căldură să scoți limba, izmenele mi-au devenit ude și pe spate îmi curgeau apele ca pe fochiști. Apoi, când ieșeai afară, un frig paralizant. Dacă scoteai vreu cuvânt se făcea stalactită.
Am lucrat toată ziua la o pompă cu Florin, Chris și Taylor, am făcut cunoștință pe loc și hei, rup. Numai carcasa pompei cantărea 20 de tone, ce-i să-i faci la așa o pompă mai ales că eu nu mai văzusem una atât de infernală.
- A, păi o demontăm toată, o verificăm, o curățăm, schimbăm ce e spart sau îndoit, reparăm, înșurubăm...
Șuruburi cu nemiluita, capurile șuruburilor mai mari decât pumnii mei. Și în pompe un miros greu de canal. Pompe de noroi. Dacă te caci pe tine nimeni nu-și dă seama, mâlul acela din pompe e de câteva ori mai puturos.
- Căcatul e parfum pe lângă mâlul ăsta, zice Taylor, poate vrea să ne împrietenim.
Eu nu prea cred ce zice Taylor, eu cred că depinde de căcat. Dacă ai probleme cu fierea îți mută nasul din loc sau rămâi fără păr în nări ceea ce eu mi-aș dori.
- Și cum ridicăm pompa?
- Cu macaraua, păi cum
Așa ne-am dat noi seama că niciunul nu aveam permis de macara, a trebuit să chemăm un macaragiu și până să vină macaragiul a mai trecut o zi de muncă, Doamne-ajută!
Am început să fumez tot mai puțin, de la 5 țigări pe zi am trecut la 4. Nepremeditat, pur și simplu nu-mi mai vine. O mulțime de alte lucruri nu-mi mai vin pe frigul ăsta, pe de altă parte, am trecut de la țigări lungi la țigări scurte. Tragi de două ori cu sete și ajungi la filtru.
Plus că îmi las barbă. Vreau să arăt ca un sălbatic.

6 comentarii:

ghrayada spunea...

"Dacă scoteai vreu cuvânt se făcea stalactită" - ce frumos spus!

In privinta frigului eu zic sa nu te necajesti c-am vazut pe discovery ca din cauza incalzirii globale canada o sa devina un soi de roamanie.

plus ca nu inteleg ce tot cautati prin noroiul ala puturos...

Anonim spunea...

Caut mărgăritare, grayada. Nu stii ca margăritarele se ascund în locurile cele mai puturoase?
Fiecare cu serviciul lui și cu profesia. Eu am mai multe, le mai schimb să nu m-apuce plictiseala.

Aimee spunea...

Apai sigur dupa experienta asta friguroasa si puturoasa, sigur iti vei cauta un serviciu mai cald si mai frumos mirositor :)))

Anonim spunea...

Aimee
nu e sigur, e voba si de retributie

Anonim spunea...

Sunt interesat sa am o reproducece dupa tabloul lui Abgar Baltazar "Lumanarica". Va multumesc. ghesam@uaic.ro

Anonim spunea...

esti dus cu pluta, anonimule