luni, 6 aprilie 2009

Cum se înmulțesc râmele


Am căutat de m-am omorât, pe internet, cum se înmulțesc râmele. M-a apucat deodată setea de cunoaștere. N-am găsit decât articole despre ferme (vermicultură). În limba română. Despre înmulțire nu se suflă un cuvânt, fiind un secret împotriva concurenței neloiale. Am folosit toate cuvintele cheie pe care mi le-am imaginat, inclusiv copularea la râme, doar doar. La ”reproducerea râmelor” mi-au iesit numai rame de tablouri. Însfârșit, am găsit informația în engleză, englezii ăștia sunt niște gentlemani.

Ce știam eu: că râmele se divid în două pe la inelul acela îngroșat al lor și fiecare jumătate se reface și așa devin două râme.

Ce aflu: că o râmă e dotată, iată ce numesc eu dotare, cu ambele organe sexuale și cu toate astea are nevoie de un partener pentru a se împerechea. E noroc chior pentru că râmele se întalnesc pe bâjbâite. Nici nu aud, nici nu văd, nici nu se miros. Se detectează după vibrații. Când se întâlnesc, se lipesc cu segmentele și inelele una de cealaltă, se prind bine cu piciorușele ca niște perișori (deci se îmbrățișează) și se rostogolesc într-o rână adoptând poziția 69 după care încep activitatea febrilă. Activitatea febrilă ține vreo 2-3 ore bune. Le-a pus Dumnezeu mâna-n cap de atâta huzureală. După huzureală își dau drumul și o tulesc înapoi în tunelurile lor întunecoase. Sperma este depusă și înmagazinată în săculeți speciali. Urmează partea a doua.

În partea a doua, râmele încep să secrete un lichid care le acoperă corpul în întregime (beznă totală) formând un tub mucilaginos. Acesta alunecă din cauza mișcării de târâre pe sub pământ a râmei, ca o husă, spre capătul opus direcției de înaintare. Trece pe deasupra celor două deschideri sexuale moment în care ouăle (din organul feminin) și săculeții cu spermă (colectați din organul masculin al partenerului) se desprind. Fertilizarea are loc în exteriorul corpului râmei, dar înăuntrul tubului protector care, odată ajuns pe pământ (sau mai corect în pământ) se usucă și se micșorează, formând un înveliș protector peste ouăle fecundate, devenind un cocon.

Coconii sunt depozitați adanc în tuneluri, sub linia de înghețare a solului unde stau la clocit între 30 și 60 de zile. Coconii pot sta în pământ ani nesfârșiți dacă nu se întrunesc toate condițiile necesare, despre care nu se dau detalii, cu ouăle înăuntrul lor, până să iasă puișorii de râmă afară. De fapt, puișorii nici nu vor ieși, pentru că nu sunt în stare să spargă găoacea. Găoacea e dizolvată de niște bacterii speciale din sol, care vor deveni imediat prima sursă de hrană ale viermușilor.

Cam asta e, în câțiva ani, râmele vor fi mature sexual și o iau iar de la capăt.

Acum m-am liniștit. Am elucidat-o și pe asta


.


43 de comentarii:

waven spunea...

De mare exceptie! Intrebarea-intrebatoare zice: de ce o fac ele (inmultirea), de ce ai facut-o tu (scris articol), de ce am facut-o eu (citit articol)?
Dar noi sa fim sanatosi caci ramele...

jane spunea...

extraordinar!
imi plac articolele elucidante si interesante
mi-ar placea chiar un blog din asta, un fel de stiinta pentru toti
stiinta vesela, ca ar fi prezentata de tine

LiliAna spunea...

stai putin, ca n-am inteles...alea 2-3 ore de huzureala se intampla la lumina soarelui sau , ma rog, a lunii? spui ca dupa ce le trece o tulesc inapoi in pamant...e un amanunt extrem de important
:))

eugenia spunea...

nelinistitule

Indelible Bonobo spunea...

eu m-am lasat de pescuit dupa ce-am vazut un porn cu rame. exista si un joc cu o rama super-hero, earthworm jim se cheama. da-i pg-13.

Brunhild spunea...

O, da: "englezii ăștia sunt niște gentlemani."! :D

Aimee spunea...

inseamna ca gradina mea e un loc propice de huzureala pentru rame. E plin de ele...

Lumi spunea...

Povestirea ta imi aduce aminte de un hobby de prin anii 90 al barbatului meu. Pe vremea aceea, hobby-ul lui era sa inceapa afaceri inedite, dar fara finalitate.
Una din ele a fost cresterea ramelor in cutii pline cu pamant, in holul apartamentului nostru, la parter.
A fost o experienta interesanta, mai ales ca a durat putin...
Dupa peripetii, pamantul (cu rame)a ajuns la tara, dupa ce a stat cateva luni in boxa de la parter, perete in perete cu noi.
Acum stau si ma gandesc ca, mai mult ca sigur, influentati de vecinele noastre rame, am conceput in perioada aceea pe cel de-al doilea copil.

Indelible Bonobo spunea...

@Lumi: Te rog sa nu-i povestesti asta prietenei mele. Eu i-am promis ca nu poate ramane din 69.

Lumi spunea...

@ InBonobo
Crezi ca e posibil sa ne intalnim curand? Sa stiu, sa nu ma ia gura pe dinainte...
Sau vrei sa-mi dai adresa ei de mail/blog sa nu-i povestesc intamplarea?

P.S. Incearca sa faci si tu promisiuni realiste, zau!

Indelible Bonobo spunea...

Adresa? Gud aidia, ai laic deat. Iti voi da asadar adresa de blog, fiindca n-are. 69izgud4u.blogspot.com, parca.

DoDu spunea...

weaven,
eu nu stiu de ce ai citit tu articolul, insa eu l-am scris la nervi ca nu exista in peisajul romanesc.

Jane, daca as fi platit, as face blogul de care spui. Dar pe cine mai intereseaza azi cum se inmultesc ramele? Inafara de mine.

Ana,
se întampla oriunde, mai putin la lumina soarelui pentru ca ramele nu suporta soarele deloc. Le ramane luna, nu ca ar avea nevoie de lumina. Am scris pe undeva ca ramele nu vad. O data pe luna (dar fara sa piarda contactul cu pamantul) ies la imperecheat, iesirile astea pot fi dintr-un tunel in alt tunel sau pe gazonul lui Aimee, ori in varful gramezii de balegar.

eugenia, ba sunt foarte linistit. Din ce in ce mai linistit.

Aimee, ai grija ca huzureala se ia, vezi pe cine inviti prin yardul tau

Lumi, a durat putin sau prea putin, sa inteleg ca ti-e dor de cutiile acelea cu rame, sau de ramele din pereti?

eugenia spunea...

ma pacalesti, nu esti

iihhh! am vazut cum se zbateau in uleiul ala pe aragaz. bbrrrr!!!

DoDu spunea...

inBonobo,
in ziua de azi femeile raman insarcinate numai daca vor sa ramana. Asa ca vezi ce faci, daca vrea ea ramane si cu 69

k.g.
da si rasaritul soarelui e interesant. Eu n-am facut decat sa traduc pe scurt si cuprinzator un material, poate le-fi de folos vreunui copilas din Romania la ora de zoologie. Oare se mai preda zoologia in Romania? Sau e la alegere cu religia?

DoDu spunea...

eugenia,
de cand pacalesc eu femeile, intotdeauna am considerat ca ele ma pacalesc pe mine.
Cine te-a pus sa tragi cu ochiul prin gaura cheii?

eugenia spunea...

asa sunt eu mai curioasa
na!

Filonous spunea...

Câte holocausturi râmoide oi fi comis de câte ori mergeam la pescuit? Acum, când m-am mai lămurit cum e cu înmulţirea lor, presimt că am să ard în iadul lor...

DoDu spunea...

Cine stie unde o fi iadul lor, dar raiul sigur e in gunoiul de grajd

MB spunea...

Din cate stiu nu lucrezi la Discovery sau Animal Planet, dar totusi ai prezentat aceasta tema ca si cum ai fi de pe acolo. Frumos, ce urmeaza?

Dorian Duma spunea...

Stai sa ma gandesc, Mihai, ca sunt multe lucruri pe care nu le stiu sau nu le-am stiut niciodata. De exemplu, cum a aparut oaia domestica si magarul domestic

LZ spunea...

Ce viata de rama! Si eu care ma gandeam ca le e greu sub pamant. De azi sunt mai desteapta in povestea ramelor!

Anonim spunea...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

diana spunea...

ok...deci o tin in 69 2 ..3 ore..?okkkk..si oamenii parca erau cele mai perverse fiinte

Anonim spunea...

foarte interesant!
de mult ma intrebam cum fac asta

Anonim spunea...

Eu eram tare curioasa sa aflu despre rame,dar acum sunt fericita ca am aflat cum se inmultesc ele.Am doua intrebari:Cum se numeste masculul si ramele sunt curate?

DoDu spunea...

Tot n-ai inteles, daca ramele au ambele sexe, fiecare individ, inseamna ca nu exista mascul

Anonim spunea...

N-ai cum sa concepi copilasi fara rama! Asta-i clar. Totul se invarte in jurul ramei, chiar si cand e vb. de 69, 79...

J31u35n4k3r spunea...

Cea mai buna contributie a unei rame,este atunci cand se afla in carlig si ispiteste pestele

DoDu spunea...

Din perspectiva unui pescar amator, eventual

pandhora spunea...

trantori,rame...merg mai departe sa vad ce ai mai desoperit despre...:)

DoDu spunea...

Ei, marile descoperiri le tin la secret

pandhora spunea...

ce rau esti :P

sincer,nu inteleg de ce e important pentru ceilalti ce bloguri urmaresc eu si in plus eu nu-mi amintesc sa fi setat optiunea "secret"...
oricum,in urma commentariului tau am mai primit niste mail-uri in care mi s-a spus ca si alti bloggeri se intreaba de ce ii urmaresc in "secret" doar ca eu habar nu aveam ca asa le apar lor...
bine ca macar tu m-ai intrebat :)
oricum,iti multumesc ca mi-ai atras atentia,o sa umblu intr-o buna zi prin setari alea sa vad ce e pe acolo...
multumesc inca o data :)

Dorian spunea...

Nu-ti reprosez nimic, deci nu-ti fa probleme. Imi pare doar rau ca link-ul din spatele pozei nu mai functioneaza, poate ar trebui sa caut altul

pandhora spunea...

nu am luat-o ca pe un repros,stai linistit...
pentru mine chestiile astea sunt doar amanunte care, sincer,ma intereseaza prea putin dar prin intermediul tau am aflat,iata,ca pe altii ii intereseaza mult si asta m-a deranjat,da,ca in doi de existenta ani nimeni nu mi-a spus ca-l nemultumeste acest aspect...noroc cu tine! :)
pentru mine blogul e locul unde ma destresez,unde ma joc mai mult sau mai putin si unde imi place sa-i vad pe oameni (uneori) asa cum doresc ei sa fie vazuti si asta ma amuza teribil :)
ma bucur mult ca te-am gasit dar deja stii asta :)

iulila spunea...

Salut! era normal sa gasesti la englezi asa ceva pentru ca nenea Darwin a avut ca cea mai bine vanduta carte, un studiu despre rame. aceste fiinte mai mult sau mai putin dragalase erau apreciate cu un veac si chiar mai bine in urma. acum a revenit (din cate vad pe net, si pentru ca s-ar face bani din ele). deci nimic nou sub soare. ar trebui sa fie foarte apreciate pentru rolul lor in oxigenarea solului si refacerea lui. asta ca sa te lamuresc de ce gasesti la englezi si nu si la romani ceva (sau cel putin nu la romani pe net). o zi placuta!
iulia

DoDu spunea...

Ei, de acum incolo exista si in romaneste

♥ Mihaela spunea...

Voiam sa cresc rame pentru graurasul meu, dar daca nu merge faza cu divizatul pe la inel, e mai complicat decat am crezut.
Multumesc pentru postare. O sa continui sa scurm in gradina :)

Anonim spunea...

Eu sant un curios al aparitiei ramei pe pamant stiu de exemplu din cine se trage viermusi de pescuit din musca stiu deasemeni din ce se trage libelulele de pescui9t din tantari nu stiu din ce se trage rama de pescuit cu toate ca poate sa mi se raspunda ca din rama si asa se pare a fi mi se pare o curiozitate ca acea dine a fost primul oul sau gaina asta pentruca nu gasesc informati in romana cum se inmulteste rama?

DoDu spunea...

Viermii nu se trag din musca, e starea de larva a unor insecte. Iar libelula nu se trage din tantar cum nici omul nu se trage din maimuta

Unknown spunea...

Cum se poate explica faptul ca apar rame in găleți (vase ) după ploaie ? Cum ajung ele acolo ?

CrisTina spunea...

11 ani mai tarziu... din SUA. O colega imi arata un video cu o multime de rame iesite dupa ploaie si incolacite intocmai dupa descrierea de mai sus. M-am jurat ca ramele sunt asexuate (de unde sa fi avut ideea asta?) si ca se inmultesc prin diviziune (da, radeti!), apoi am "gugalit" si am dat de asta! In putin peste jumate de secol, acuma vad pentru prima oara asa ceva. Si eu sunt dintre aia ciudati (daca or mai fi), care iau ramele de pe trotuar si le arunca la adapost inapoi in iarba. Eh, cum se spune, cat traiesti, inveti.

Unknown spunea...

Mulțumesc pentru detaliile cu rame în cutii. Voi încerca și eu

Anonim spunea...

,, o să fiți mai atentă la răme,, asta înseamnă că contează mărimea.