sâmbătă, 2 februarie 2008

Despre vizionarism



Eu tot n-am înţeles, odată, ce-i ăla porc. Eu credeam că porc e ceva care guiţă. Şi are coada în formă de covrig şi botul ca o priză. Plin de cârnaţi şi slănini.
Dar mama avea alta teorie, ea zicea
- Porc e omul când se îmbată cum se îmbată taică-tău cu vecinul Gyuri şi pe urmă îşi bat nevestele până le stâlcesc, iar nevestele îşi blestemă soarta, zilele şi bărbaţii lor beţivani cu care s-au pricopsit de tinere pe când n-aveau minte.
Iar profesoara de geometrie avea altă părere despre porci, zicea că sunt elevii paraleli cu geometria plană, care nu-şi învaţă lecţiile, nu-şi scriu temele si provin din familii dezbinate.
O tanti Adela, care lucra într-un aprozar tip gostat, avea părerea că mai degrabă porci sunt cei care se murdaresc pe haine ori pe pantofi, umblă nespălaşi, bărboşi, netunşi si se scarpină unde nu trebuie între picioare.
Iar vecina noastră de la a treia casă spunea că porc e ăla care pişcă femeile de fund, dar şi bărbaţii, în mijloacele de transport în comun, fără ruşine, profitând de inghesuială.
- Habar nu aveţi ce e ăla un porc, şi-a dat şi tata cu presupusul. Vorbiţi să vă aflaţi în treabă. Porc e ăla care stă toată ziua la televizor iar poeţii de curte îi laudă şuncile şi şoriciul gros prin imnuri, ode şi slăvi . Ei, porcul ăla chiar ar merita sacrificat de Crăciun împreună cu scroafa lui savantă.
Aşa am aflat eu că tata era un vizionar.

13 comentarii:

innuenda spunea...

ah, genială această teorie a porcului! Îţi dai seama câte definiţii putem adăuga aici? Ar fi fost fain să-l faci cumva ca pe un link permanent, unde fiecare om ce-ţi intră pe blog şi are de adăugat o definiţie s-o adauge. Prin câte porcării trecem zilnic...izvorul inspiraţiei ar fi fost nesecat!!

Anonim spunea...

Da, ar fi fost o idee, poate o si pun in practica, dar sa mai treaca timpul ca sunt un blogger nou.
Cu toate ca porcii n-au nici o vina

innuenda spunea...

Poţi fi un blogger nou, dar ai grijă să nu devii unul leneş! :))

Anonim spunea...

mie mi-e teama de tine
rau de tot
trec tiptil
sa te

Dorian Duma spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Sa ma ce, Eugenia, ca ti s-a terminat cerneala chiar cand ai scris "sa te" si asta o sa-mi dea batai de cap ca poate sa insemne un catralion de lucruri

eugenia reiter spunea...

mereu ti-am dat batai de cap, iubitule
alege tu
pana fac rost de cerneala

Anonim spunea...

Draga Eugenia,
daca mai imi spui o data iubitule, a spus Vioara, care e nevasta-mea, ca ma inchide in debara, cu conservele si gemantanele goale. Fara tigari, ca fumatul te face impotent (hopa, un cuvant nou), plus cancer pe plamani.
Eu am avut un unchi pe care il chema Vahile, ca pe unul din fratii mei, si care a facut si el cancer pe plamani, dar un cancer mai rau, ca era si pulmonar. Unchiul meu nu fuma, nici macar indirect, chiar le tragea picioare in cur daca fuma cineva in apropierea lui. Dar pana la urma s-a pricopsit cu cancerul si peste o luna a murit, la disectie doctorii i-au gasit pulmoanele negre si sangele inchegat. I-au mai crescut si unghiile, daca te uitai bine.
Matusa-mea l-a bocit cat l-a bocit, pe urma s-a maritat cu un alt barbat, ca sa nu stea singura ca avea si ea mancariciul ei. Il chema Busuioaca. Busuiaca privea lumea in crucis din cauza ochilor si fuma ziua si pachetul.
- Nu mai fuma atat ca o sa faci si tu cancer pulmonar pe plamani, l-a avertizat matusa-mea pe care o cheama Floarea.
- Pai de ce sa fac, doar eu nu sunt abstinent ca raposatu’-tau. Si-a privit-o pe matusa-mea crucis.
Busuioaca a facut ciroza, cred ca de la ficat, cu toate ca nu bea alcool. Dupa alta luna a murit si el. Matusa-mea s-a suparat si nervoasa in ultimul hal, iar s-a maritat. De data asta si-a luat un barbat si fumator si betivan, ca sa nu mai faca vreun cancer. Si curvar pe deasupra, dar de curvie nu stia. A descoperit singura fiindca nu intelegea de ce nu vine acasa barbatu-sau cate-o noapte cand il apuca si l-a urmarit. A luat de cateva ori bataie de la el si pe urma au divortat la tribunal.
- O batea cam des, mi-a spus mama. Ar fi vrut matusa-ta mai rar, dar de unde.
- Macar o batea bine?
- O umplea de vanatai si ii mai spargea si gura. Si cateodata si nasul. Ori ii rupea vreo mana.
- Pe mine Vioara nu ma bate, m-am dat eu firoscos, mamei. Doar ma inchide in debara. Acum stii si mata de ce imi tin eu sticlele cu bere in debara. De aia, uneori, daca nu ma inchide ea, ma mai inchid si singur. Deschid o conserva, stau pe un geamantan gol si beau bere. Ochii nu ma dor, ca e intuneric bezna, iar urat nu-mi e, ca dupa a doua bere incep sa vorbesc singur. Sunt destul de multumit de viata.

Anonim spunea...

iti lasasem o depesa cu iertarea pacatelor da' s-a ales praful de ea, vad
si pulberea
pe alocuri

sorin spunea...

Domnu Dodu eu gresesc domne ca vin aci sa rid in loc sa vad daca s-a gatat de incalzit sosul ca acu vine nevasta mea si in loc sa vad una alta pe aci ca si ghiuveta picura cu indolenta citesc si rid si e a treia oara cind citesc aia cu baietii si a patra oara aia cu serviciul lasa ma domne ca mor si zau e pacat eu nu mai vin sa citesc decit simbata si duminica si rau fac sa citesc si comentarii astea cind sosul e pe foc si nici nu am aerisit de cite tigari fumez domnu Dodu

Anonim spunea...

DoDu, eşti scriitor. Dacă ai publicat în carte textele astea, eu aş fi dispusă să cumpăr cartea.
Ai umor nu glumă.
Cât mai multe texte la fel de reuşite!
Cu simpatie,
Marinela Preoteasa

Anonim spunea...

DoDu eşti scriitor. Dacă ai publicat în carte textele astea, eu aş fi dispusă să cumpăr cartea.
Ai umor nu glumă.
Cât mai multe texte la fel de reuşite!
Cu simpatie,
Marinela Preoteasa

dodu spunea...

Multumesc, Marinela, simpatia nu strica niciodata. Carte n-am, dar am sa scriu una, eu asa cred